freedomtofly
Posts: 714
Joined: Tue Apr 05, 2005 8:07 am

Airbus Aircraft: What Am I Doing Wrong?

Tue May 17, 2005 12:12 pm

I've been flying planes in Flight Sim (and Cessna's in real life) for quite a while and when it comes to Airbus a/c, I can't seem to make the climb right. I manage great takeoff's, but when it comes to the climb I just have issues. I am usually climbing at 3000 fpm with full power the WHOLE time and I barely make it to FL300 without putting the plane into a stall. Can someone tell me what I am doing wrong? I can make it to FL350 with usually too much speed when I fly Boeing a/c (especially 737's, it's easy to speed in those things) so why is Airbus so much harder?

Thanks,
Aaron
You are now free to move about the world.
 
LeanOfPeak
Posts: 496
Joined: Thu Oct 21, 2004 2:18 am

RE: Airbus Aircraft: What Am I Doing Wrong?

Tue May 17, 2005 1:54 pm

You're trying way too hard.

Most aircraft lose climb performance as they reach higher altitudes. The air gets thinner, which reduces the engines' output.

You need to maintain a climb airspeed (I'm told that in actual practice, there's generally an altitude at which you switch to using a climb Mach number, but airspeed will get you started, probably between 250-300 knots indicated).

No aircraft in this class should be able to maintain sea level rate of climb to cruise altitude. If your 737 is, I would say it is modeled incorrectly.

In summary, you need to set throttle and adjust pitch to maintain airspeed, letting rate of climb fall where it may, rather than setting throttle, adjusting pitch to maintain rate of climb, and letting airspeed fall where it may.

[Edited 2005-05-17 06:54:53]
 
meister808
Posts: 924
Joined: Sat Jan 01, 2000 11:45 am

RE: Airbus Aircraft: What Am I Doing Wrong?

Tue May 17, 2005 2:59 pm

Well if you think you can realistically make any airplane without afterburners climb at 3000 fpm at FL 300, you are mistaken.

Accept the fact that FS actually does model real life from time to time and stuff like that doesn't happen.

-Meister
Twin Cessna 812 Victor, Minneapolis Center, we observe your operation in the immediate vicinity of extreme precipitation
 
Q330
Posts: 1425
Joined: Sat Dec 13, 2003 5:30 pm

RE: Airbus Aircraft: What Am I Doing Wrong?

Tue May 17, 2005 3:51 pm

As LeanOfPeak said, you need to use a climb speed rather than trying to hold an unrealistically high rate of climb. I don't know what FS add-on you're using (and this discussion probably belongs in the Hobby forum) but for an Airbus in general the thrust levers should be in the 'CL' detent with autothrottle engaged. If you follow the flight director, you will maintain the correct speed. You can expect to be climbing rather slowly as you near cruise altitude.

I assume the boeings you've been flying are the default ones which have unrealistic flight dynamics. You certainly can't do that sort of stuff in real life (or in a well designed FS add-on either).

-Q
Long live the A330!
 
lilflyboy
Posts: 10
Joined: Mon Mar 07, 2005 4:56 am

RE: Airbus Aircraft: What Am I Doing Wrong?

Tue May 17, 2005 4:34 pm

When I fly in the sim I use the same techniques as when i fly the small birds in real life. Its the same principle for in cessnas, you have your rotation, you pick a good climb speed, and you pitch for airspeed and you climb, as in cessnas the higher you get, the density altitude is going to decrease your climb performance but just hold your climb speed. The rate of climb isnt all that important really unless you have certain IFR restrictions such as being at a given altitude upon crossing a fix.
 
User avatar
Jetlagged
Posts: 2562
Joined: Sun Jan 23, 2005 3:00 pm

RE: Airbus Aircraft: What Am I Doing Wrong?

Tue May 17, 2005 8:47 pm

The problem for flight simmers using the default aircraft supplied, or the more basic freeware downloads is that the autopilot does not have a speed hold mode. So they are forced to set a vertical speed. If you are not familiar with aircraft performance you wouldn't realise that climb rate decreases with altitude.

My advice to Freedomtofly would be to invest in a good payware Airbus add-on. Then he would be able to fly the climb properly, i.e. with constant IAS then Mach. But above all remember that pitch should be used to control speed in climb and descent, not thrust.
The glass isn't half empty, or half full, it's twice as big as it needs to be.
 
freedomtofly
Posts: 714
Joined: Tue Apr 05, 2005 8:07 am

RE: Airbus Aircraft: What Am I Doing Wrong?

Wed May 18, 2005 7:43 am

Quoting Jetlagged (Reply 6):
My advice to Freedomtofly would be to invest in a good payware Airbus add-on

Great idea! I'll do that right now.

~Aaron
You are now free to move about the world.
 
EMBQA
Posts: 7798
Joined: Sat Oct 25, 2003 3:52 am

RE: Airbus Aircraft: What Am I Doing Wrong?

Wed May 18, 2005 8:18 am

Because its a game..!!!
"It's not the size of the dog in the fight, but the size of the fight in the dog"
 
B744F
Posts: 2927
Joined: Sat Jan 21, 2006 4:52 pm

RE: Airbus Aircraft: What Am I Doing Wrong?

Wed May 18, 2005 9:09 am

It may be a game but it is extremely realistic
 
OB1504
Posts: 3018
Joined: Tue Jul 27, 2004 5:10 am

RE: Airbus Aircraft: What Am I Doing Wrong?

Wed May 18, 2005 9:47 am

Are you using the FSPainter model by any chance? I flew a few flights with her and even taking the advice posted I could barely bring her over FL220. There's something wrong in the aircraft.cfg file (which is why she's an AI aircraft), but I forgot what it was that I modified to eliminate the problem.
 
Q330
Posts: 1425
Joined: Sat Dec 13, 2003 5:30 pm

RE: Airbus Aircraft: What Am I Doing Wrong?

Wed May 18, 2005 11:47 am

Quoting Freedomtofly (Reply 6):
Great idea! I'll do that right now.

www.phoenix-simulation.co.uk

Quoting OB1504 (Reply 9):
Are you using the FSPainter model by any chance? I flew a few flights with her and even taking the advice posted I could barely bring her over FL220.

Don't even bother trying to fly AI aircraft. I don't see any reason why you'd want to. Silly

-Q
Long live the A330!
 
flymia
Posts: 6810
Joined: Thu Jun 14, 2001 6:33 am

RE: Airbus Aircraft: What Am I Doing Wrong?

Wed May 18, 2005 12:37 pm

Airbus Aircraft: What Am I Doing Wrong"
You are flying an Airbus thats what you are doing wrong.  Wink

If you want a good Airbus experiance you should either get a IFDG or payware aircraft. I have an IFDG A320 and it works fine with me. Although I do find myself doing some really slow climbs.
Also make sure you not over wieght.
"It was just four of us on the flight deck, trying to do our job" (Captain Al Haynes)
 
kcrwflyer
Posts: 2535
Joined: Tue May 18, 2004 11:57 am

RE: Airbus Aircraft: What Am I Doing Wrong?

Wed May 18, 2005 1:05 pm

dont get payware. IFDG has the best thing out there that i know. especially the a321-18. the 19 and 20 could be better. FS ATC doesnt let you do it, but you also need to step climb.try no more than 2000 fpm up to maybe 10000, then u gotta be in the 1000's. sometimes once i get above 30,000 ft. and im cruising at fl330 or something ill just set the fpm to about 600 or 500..
 
Q330
Posts: 1425
Joined: Sat Dec 13, 2003 5:30 pm

RE: Airbus Aircraft: What Am I Doing Wrong?

Wed May 18, 2005 3:12 pm

Quoting KcrwFlyer (Reply 12):
dont get payware. IFDG has the best thing out there that i know.

iFDG has the best A32x model by far, but if you want to fly an Airbus as it's meant to be flown, you have to get the PSS panel. To get the best of both worlds, you can download a PSS panel/iFDG model merge.

-Q
Long live the A330!
 
usair330
Posts: 691
Joined: Thu Mar 14, 2002 12:48 pm

RE: Airbus Aircraft: What Am I Doing Wrong?

Wed May 18, 2005 3:47 pm

IFDG definately makes a great visual model but it's not as realistic to fly as the PSS A32x's.

IFDG A320's and FS2002 don't mix by the way. The IFDG A320 does not climb very high without stalling in 2K2. Highest might be FL210 or less.
 
qr332
Posts: 2592
Joined: Tue Apr 13, 2004 11:16 pm

RE: Airbus Aircraft: What Am I Doing Wrong?

Thu May 19, 2005 5:11 am

Quoting USAir330 (Reply 14):
IFDG A320's and FS2002 don't mix by the way. The IFDG A320 does not climb very high without stalling in 2K2. Highest might be FL210 or less.

There should be an FDE for FS2k2 available which makes it compatible with it.

Quoting USAir330 (Reply 14):
IFDG definately makes a great visual model but it's not as realistic to fly as the PSS A32x's.

True, but you could do what I did with the POSKY 343s and the PSS 343 panel; use the exterior model of the former and the panel/sounds of the latter. Yes, you don't get the amazing virtual cockpit you get in the PSS model, but the POSKY model looks much better.
"The greatest threat to knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge."
 
airlinelover
Posts: 5287
Joined: Thu Jun 07, 2001 8:03 am

RE: Airbus Aircraft: What Am I Doing Wrong?

Thu May 19, 2005 9:12 am

Join up with Delta VA and get their A/C.. Man, they are great to fly, and the panels are wonderful..

www.deltava.org

Chris

[Edited 2005-05-19 02:13:24]
Lets do some sexy math. We add you, subtract your clothes, divide your legs and multiply
 
Q330
Posts: 1425
Joined: Sat Dec 13, 2003 5:30 pm

RE: Airbus Aircraft: What Am I Doing Wrong?

Thu May 19, 2005 9:28 am

Quoting Airlinelover (Reply 16):
Join up with Delta VA and get their A/C..

Hmm... last time I checked, Delta didn't operate any Airbuses. duck 

-Q
Long live the A330!

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest