Flying Belgian
Topic Author
Posts: 1906
Joined: Mon Jun 04, 2001 12:45 am

Which Config To Run FSX?

Fri May 26, 2006 1:27 am

Hello !!

Maybe I'll buy a new PC next summer. One important thing in my choice will be that it can run FSX without any problem.
So, which configuration do you advise me ?
1024mb RAM ? 2048mb ?
Would a 512mb video card be enough ?

Many thanks in advance.


FB.
Life is great at 41.000 feet...
 
Gofly
Posts: 1579
Joined: Sat Jan 01, 2005 4:12 am

RE: Which Config To Run FSX?

Fri May 26, 2006 4:41 am

The more RAM the better, and I should imagine a 512 card will be enough! Big grin

-Gofly
Living the high life on my ex-Airliners.net Moderator pension...
 
jutes85
Posts: 1854
Joined: Thu Dec 11, 2003 12:50 pm

RE: Which Config To Run FSX?

Fri May 26, 2006 6:01 am

I don't think there is a computer that will run the latest FS, no matter how much crap you put in it.
nothing
 
dan2002
Posts: 2024
Joined: Tue Dec 17, 2002 7:11 am

RE: Which Config To Run FSX?

Fri May 26, 2006 6:11 am

You don't need to go crazy, and don't go out and spend all your money just for a video card with 512MB of ram. 256MB is more than enough, unless you want to go crazy and drop out a huge wad of cash. Whats your budget?
A guy asks 'What's Punk?'. I kick over a trash can and its punk. He knocks over a trash can and its trendy.
 
User avatar
northwestEWR
Posts: 1963
Joined: Sat Oct 09, 2004 12:45 pm

RE: Which Config To Run FSX?

Tue May 30, 2006 11:42 pm

I'm hoping that my new PC will be able to run it without lag.

AMD Athlon 64 x2 4400+ 2.2GHz Socket 939 Dual Core 2GHz FSB 2MB Cache
Abit KN8 SLI Nvidia nForce4 2000MHz Front Side Bus, Firewire, USB 2.0, SPDIF, SATA Raid Controller
2GB PC3200 DDR2 400MHz
ATi Radeon X800XL 256MB GDDR3 PCI-Express X16
Creative Sound Blaster Audigy 4 24-Bit
250GB Seagate Barracuda 7200 SATA-150
Dual DVD / CD-RWs

What do you guys think ?
Northwest Airlines - Now You're Flying Smart
 
jutes85
Posts: 1854
Joined: Thu Dec 11, 2003 12:50 pm

RE: Which Config To Run FSX?

Wed May 31, 2006 1:36 am

Quoting NorthwestEWR (Reply 4):
What do you guys think ?

Self-gloat.
nothing
 
ac21365
Posts: 383
Joined: Thu Jul 21, 2005 6:07 am

RE: Which Config To Run FSX?

Wed Jun 07, 2006 6:05 am

Quoting NorthwestEWR (Reply 4):
I'm hoping that my new PC will be able to run it without lag.

AMD Athlon 64 x2 4400+ 2.2GHz Socket 939 Dual Core 2GHz FSB 2MB Cache
Abit KN8 SLI Nvidia nForce4 2000MHz Front Side Bus, Firewire, USB 2.0, SPDIF, SATA Raid Controller
2GB PC3200 DDR2 400MHz
ATi Radeon X800XL 256MB GDDR3 PCI-Express X16
Creative Sound Blaster Audigy 4 24-Bit
250GB Seagate Barracuda 7200 SATA-150
Dual DVD / CD-RWs

What do you guys think ?

Built it 4 months ago....  Smile

A config similar to the one above should run FS9 with no problems. The only issue I could see with the rig above is the video card. the x800 chipset is aging quickly. It'll run fs9, but if you turn on any of the eye candy (anti-aliasing and antistropic filtering) and higher resolutions (1280x1024 for example (what I'm running)), it'll start to get rough. I have a 7800GT OC and it does FS9 alright with all the eye candy, but FSX should be a little rougher with older video chipsets (even mine) due to the lighting effects and more detailed textures in FSX. I suggest you save for a better video card if you want all the eye candy like in the screenshots Microsoft's been putting out.

Aaron

[Edited 2006-06-06 23:08:34]
 
LawrenceMck
Posts: 301
Joined: Sun Nov 27, 2005 3:45 am

RE: Which Config To Run FSX?

Wed Jun 07, 2006 6:39 am

You can now get 1GB graphics cards which would be plenty, also, 4 Gig of RAM would be a big plus towards FSX.

Lawrence
Love It To Live It
 
ac21365
Posts: 383
Joined: Thu Jul 21, 2005 6:07 am

RE: Which Config To Run FSX?

Wed Jun 07, 2006 6:50 am

Quoting LawrenceMck (Reply 7):
You can now get 1GB graphics cards which would be plenty, also, 4 Gig of RAM would be a big plus towards FSX.

Lawrence

Problem with running 4gb of ram (on AMD systems at least) is that most boards only have 4 ram slots and can only handle 1gb per slot. If you run 4 sticks of ram as opposed to 2, you'll have to run the memory timing at 2T timing instead of 1T. 1T is faster than 2T. Hopefully AMD's newer chips will have memory controllers that'll run 4 sticks at 1T, but that has yet to be seen as far as I know.

-Aaron
 
User avatar
nighthawk
Posts: 4781
Joined: Sun Sep 16, 2001 2:33 am

RE: Which Config To Run FSX?

Wed Jun 07, 2006 6:31 pm

Going by previous experience, even the best machine on the market at the time FS is released generally struggles with full graphics.

If you can wait, then I would suggest you do so. Im going to wait until the summer and then buy a new machine. By then hardware should be available to run FSX with graphics on the highest settings.
 
kaktusdigital
Posts: 45
Joined: Wed Nov 09, 2005 8:06 pm

RE: Which Config To Run FSX?

Wed Jun 07, 2006 8:23 pm

Just make sure u get an SLI board, and grab ureself a nice 7900GTX. regardless ure gonna fall behind, but at least you have the option to purchase a secondary video card and put it in when u can afford it.
Henry Lam
 
User avatar
northwestEWR
Posts: 1963
Joined: Sat Oct 09, 2004 12:45 pm

RE: Which Config To Run FSX?

Fri Jun 09, 2006 12:46 am

My current system ( See above ) can run FS9 with full AI, maxed settings, full Anti-Aliasing, full antistropic filtering, 1680 x 1050 at a FlyTampa airport in the PMDG 747 at 30 FPS. Once FSX comes out I plan on upgrading my video card so that I can run it well. Sample screenshot from my current PC : http://i17.photobucket.com/albums/b79/rolldog393/ha121.jpg
Northwest Airlines - Now You're Flying Smart
 
LawrenceMck
Posts: 301
Joined: Sun Nov 27, 2005 3:45 am

RE: Which Config To Run FSX?

Fri Jun 09, 2006 12:52 am

Very nice NorthwestEWR
I can't really run weather on my system else frame rates plummit, so I always have to fly in clear blue skies  Sad

Lawrence
Love It To Live It

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests