AirWillie6475
Topic Author
Posts: 2372
Joined: Thu Jan 27, 2005 1:45 pm

Graphic Card For MS Flightsim X

Sun Apr 12, 2009 10:21 pm

It's been a while since I've looked at graphic cards. I've had a generic home pc from HP the last few months and I'm trying to get a new graphic card. I need some help on what to get not just for running flight sim, we all know you can never have too much graphics for FS, but also any other games and applications.

My specs are Compaq Presario Desktop

AMD Athlon Le1640 2.6ghz on Vista
1gb memory
and the worthless Nvidia 6150se

I'm not sure if Intel vs AMD processors determine what graphic cards you're supposed to get but I remember they do have some effect.. Also I'm not sure which type I'm supposed to get I think the Nvidia 6150se is a PCIexpress card. Bascially I'm willing to spend 80-100 dollars.
 
Fly2HMO
Posts: 7207
Joined: Sat Jan 24, 2004 12:14 pm

RE: Graphic Card For MS Flightsim X

Wed Apr 15, 2009 1:26 am

Quoting AirWillie6475 (Thread starter):

I'm not sure if Intel vs AMD processors determine what graphic cards you're supposed to get but I remember they do have some effect..

The brand doesn''t matter, though Intel tends to always have the edge in performance over AMD, specially now that the amazing Core i7 came out. Unless you want to do SLI or Crossfire-X GPU installations, any standard PCIe x16 slot will fit either Nvidia or ATI.

BUT a fast vid-card is worthless if your processor, motherboard and RAM can't keep up with it because they create a bottleneck . I see it's a single core that you got there, and just 1gb of RAM, not what you want if you're planning on maxing out FPS.

Take a look at this website and read their articles, I always go here and check the stats before buying anything for my PC.

http://www.tomshardware.com/us/

[Edited 2009-04-14 18:28:34]
 
kimberlyRJ
Posts: 249
Joined: Thu Mar 06, 2008 7:35 am

RE: Graphic Card For MS Flightsim X

Thu Apr 16, 2009 2:06 am

Graphic Card wise you need to go the whole way and get the GeForce GTX 295... While you can run them in SLI mode FSX does not support this – so you can either have two screens or one redundant graphics card...

I also use Intel Core i7 Extreme i7-965 (4 x 3.20GHz) with 8MB cache

Just remember no matter how much RAM your system may have, FSX (SP2) can only use a maximum of 4GB, no more...

My PC is less than a few months old and after a few issues with getting him set up, he now runs like a dream – truly fantastic!

Kimberly RJ
 
B727-200
Posts: 1008
Joined: Fri Nov 05, 1999 11:28 am

RE: Graphic Card For MS Flightsim X

Fri Apr 17, 2009 12:46 am



Quoting Kimberlyrj (Reply 2):
My PC is less than a few months old and after a few issues with getting him set up, he now runs like a dream – truly fantastic!

What sort of FPS are you getting with this rig? Are you running XP or Vista, 32bit or 64bit?

I have a Q6600, 8800 GTS (320mb), 4GB of 800Mhz RAM, Vista Home Premium 32bit. With everything on max (SP1 and Acceleration installed, plus "DX10 Preview" on) I am getting about 12-16 FPS in small airports, 10-14 FPS at medium airports, 8-12 at large airports, 16-20 FPS flying bug-smashers at low level over the countryside, 30+ FPS at cruise in jets, and it dies completely around places like Tokyo or New York.

What I am wondering is if upgrading to a GTX 2xx card is going to give me any improvement or do I need to look more at processor at this point?

B727-200.
 
Burkhard
Posts: 1916
Joined: Fri Nov 17, 2006 9:34 pm

RE: Graphic Card For MS Flightsim X

Fri Apr 17, 2009 12:28 pm

FSX requires a real gamers card. This is any GF 8800,9800, or any ATI 38x0 or 48x0.

The GF 8800GTS with 320MB is the lowest end that works well, I have it and am happy with it. All SLI cards only are known to make problems. Do not take any x6xx or even below card, the 3D performance of the card stands in the second digit!
 
kimberlyRJ
Posts: 249
Joined: Thu Mar 06, 2008 7:35 am

RE: Graphic Card For MS Flightsim X

Sun Apr 19, 2009 6:33 pm



Quoting Burkhard (Reply 4):
All SLI cards only are known to make problems.

The only problem is that the if you have two cards they cannot be used in SLI (dual) mode – they can however operate two screens (one from each card).

The problems I had in the past had NOTHING to do with the GTX 295 card and I know four other users who are operating the card/s with totally no problems.

Quoting B727-200 (Reply 3):
What sort of FPS are you getting with this rig? Are you running XP or Vista, 32bit or 64bit?

I am using Vista 64 bit.

At add on airports such as EGLL with everything turned on either max or one setting down from max I am getting at least 30FPS (this is with DX10 on also).

At MS airports, small or large I am getting 40FPS while using ASX and PMDG’s MD11

While at cruise altitude while in the virtual flight deck of the MD11 I am getting 130FPS at least.

I would go for the GTX295 - it is It is truly amazing...

Kimberly RJ
 
Delboy
Posts: 689
Joined: Wed Jun 27, 2001 12:57 am

RE: Graphic Card For MS Flightsim X

Mon Apr 20, 2009 7:00 pm

Sorry to rain on your parade but your current CPU, RAM and GPU will not give you decent performance levels in FSX. Putting a 'better' graphics card in your PC wouold be a total waste of money.

Save up your pennies and get a new rig for FSX
 
B727-200
Posts: 1008
Joined: Fri Nov 05, 1999 11:28 am

RE: Graphic Card For MS Flightsim X

Wed Apr 22, 2009 2:12 am



Quoting Delboy (Reply 6):
Sorry to rain on your parade but your current CPU, RAM and GPU will not give you decent performance levels in FSX. Putting a 'better' graphics card in your PC wouold be a total waste of money.

Save up your pennies and get a new rig for FSX

Well, not a total waste. You can always get a top end graphics card now and put this card into your new rig down the track should you want to go the whole hog. In the mean time you wil get better performance with other games that you may play, assuming that people do play other things appart from MSFS?????

B727-200.
 
Delboy
Posts: 689
Joined: Wed Jun 27, 2001 12:57 am

RE: Graphic Card For MS Flightsim X

Wed Apr 22, 2009 7:22 am



Quoting B727-200 (Reply 7):
Well, not a total waste. You can always get a top end graphics card now and put this card into your new rig down the track should you want to go the whole hog. In the mean time you wil get better performance with other games that you may play, assuming that people do play other things appart from MSFS?????

Well the topic title is graphics card for FSX so that's what I was answering.
 
Burkhard
Posts: 1916
Joined: Fri Nov 17, 2006 9:34 pm

RE: Graphic Card For MS Flightsim X

Wed Apr 22, 2009 10:52 am

It is true that even I would recommend to use FS9 or even FS8 on that hardware. In order to really exploit an 295, you do need a quad core @ 3 GHz and 4 GB of RAM.

It is the question though if that hardware would support such a card, they have heavy requirements on the power ( and cooling ).
 
User avatar
cpd
Posts: 4582
Joined: Sat Jun 28, 2008 4:46 am

RE: Graphic Card For MS Flightsim X

Wed Apr 22, 2009 12:32 pm



Quoting Burkhard (Reply 4):
FSX requires a real gamers card. This is any GF 8800,9800, or any ATI 38x0 or 48x0.

I have 8800GTX - (had it for some years already - or so it seems). It runs okay, but not stellar. Remember I use 1680x1050px resolution all the time. In Hong Kong with the payware Kai-tak, I get about 10fps at pretty high levels of detail using the MD-11.

FSX requires big CPU performance - that's where the gains can be found.

Quoting Burkhard (Reply 9):

It is the question though if that hardware would support such a card, they have heavy requirements on the power ( and cooling ).

Valid point - the high end cards have big power requirements (450w minimum - I have 750w PSU). That's what I need for my 8800 GTX.

I also say that FSX won't run that well on the machine of the thread author - unless you turn all the detail way down. FS9 may work better.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests